Opublikowany przez: Joanna P. Redakcja
Autor zdjęcia/źródło: Dania z grilla @ Pixabay.com
Przed przystąpieniem do grillowania powinniśmy zadbać, aby przygotowane przez nas potrawy były jak najbardziej zdrowe. Pojęcie zdrowe nie oznacza tylko potraw o niskiej zawartości tłuszczu, z dodatkiem warzyw, pozbawionych ciężkich sosów. Pojęcie to oznacza także, że potrawa powinna być przygotowana w odpowiedni, zdrowy sposób.
W sezonie grillowym w sklepach pojawiają się różne rodzaje paliw do grilla. Który rodzaj paliwa wybrać, aby dania z grilla przyrządzone przez nas były zdrowe? Oto krótka charakterystyka.
Węgiel drzewny, który jest po prostu wypalonym drewnem, to paliwo bezpieczne dla zdrowia, ale trzeba wiedzieć z jakiego rodzaju drzew pochodzi – iglastych czy liściastych. Węgiel drzewny nie dymi i szybko można uzyskać żar.
Brykiet - to mieszanka różnych palnych składników. Zawiera także węgiel drzewny, lecz ze względu na inne dodatki może być szkodliwy dla zdrowia. Łatwo z niego uzyskać żar i długo utrzymuje odpowiednią temperaturę.
Drewno liściaste - Najbezpieczniejsze do grillowania. Na drewnie iglastym lepiej nie grillować. Zawarte w nim olejki eteryczne podczas spalania mogą wytwarzać substancje toksyczne. Grillowanie na drewnie ma dwie wady: dymi i wymaga więcej czasu. Drewno potrzebuje kilku godzin zanim się spali i uzyskamy żar.
Podpałki - wspomnę o nich jedynie, że są i żeby ich nie używać, bo to substancje chemiczne, które wraz z wytworzonym dymem wnikają w potrawę.
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Umyte i osuszone warzywa pokroić na duże kawałki, zamarynować w mieszance przypraw, wymieszać i grillować aż zmiękną i nabiorą pięknej barwy.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.